Bruce Master Plan Stage 2

The distinctive bush setting for TP Dynamics Bruce Masterplan Stage 2 is a sublime backdrop for the quality design of 90 townhouses, 30 sky terraces and 5,000m2 of commercial office space. Here you can eat, live, work … all within a few minutes stroll of each other.

A vibrant dining and entertainment promenade with 3,000m2 of retail space (including potential for a convenience supermarket) faces out, welcoming Canberrans from all areas. Shielded from the bustle of the main promenade, a village precinct features an abundance of landscaped communal areas where you can walk your dog, enjoy a barbecue with friends, chill with yoga or meditation, or just relax and read a book.

Key design principles

The promenade

The entire western edge of the site comes alive with a pedestrianised promenade along Thynne Street offering landscaped areas and a diverse array of bars, cafes, restaurants and retail. Enjoy a drink or alfresco dining with friends and family while soaking up the last rays of afternoon sun. Then pop into the supermarket on your way home for those last-minute essentials. Stage 2 completes the 250m promenade started in Stage 1.

Mixed-use buildings

A series of mixed-use buildings along the promenade ensure the area is activated throughout the day and evening. Each building, and each level, has its own unique character. The ground floor buzzes with the life of the promenade. The façades of the contemporary commercial spaces on levels 1 and 2 change from rectangular to rippled, capturing the afternoon winter sun for these flexible single- or multiple-tenancy spaces. The residential sky terraces on the upper levels are set back to provide spacious entertaining decks and topped with striking rooftop forms.

The village

Enjoy living in a village but with the convenience of a busy promenade right next door. The village layout (behind the mixed-use buildings) creates quiet communal spaces to interact with your neighbours as you stroll along the tree-lined boulevards to the promenade, play with your pooch or picnic in a park. Each of the 90 townhouses – a mix of 2, 3 and 4 bedrooms, mostly two storey – enjoys private open space with sunshine and shade, and secure parking. A variety of architectural forms, colours and materials reinforce the village atmosphere.

Connectivity

The site is well connected no matter where you want to go. It’s an easy commute to Civic, Belconnen and Dickson, especially with a new bus stop connecting to Belconnen and Dickson on Thynne St and the Blue Rapid bus corridor connecting all the town centres a 5-minute walk away on Haydon Drive. Walk 15 minutes or less to the University of Canberra, Bruce CIT, Radford College, Fern Hill Park, the Australian Institute of Sport and GIO Stadium for major events. Thynne St will have convenient on-street parking and a new pedestrian crossing.

Sustainability

In line with TP Dynamics commitment to the environment, much of the site has the potential to be solar powered. Stage 2 residents can generate electricity from their solar panels and battery cells, and common area lighting in the mixed-use buildings will also be solar powered. A target 4.5 star NABERS rating for the commercial tenancies will be achieved through sustainability initiatives including energy-efficient glazing and sunshading devices to the façade. The outdoor living space of each townhouse will receive at least three hours of natural daylight even during the winter solstice. More than a quarter of the site will be communal space with two-thirds of that being available for deep-root planting (substantial shade trees).

A beach life

One of the last vacant beach lots in Ocean Street Narrabeen, our site is an architects dream. For starters, the site has direct frontage onto Narrabeen beach and we work with a wonderful, design savvy client, who wants a modern, minimalist home for her extended family to enjoy. Modern materials of precast concrete and timber, combined with large expanses of glass are used to create spacious interiors, flooded with natural light. The house takes full advantage of uninterrupted views of the ocean and sits comfortably in the northern beaches context and lifestyle – Healthy living, fresh air and the captivating roar of the ocean.

Our narrative is that of discovery. Our design consists of 2 offset rectangular boxes that respond to the context. At the junction of the 2 boxes are the circulation spaces, running along a lineal spine and framing a spectacular view of the ocean from the entry. Private spaces are located in the southern box and entertainment spaces in the northern box, including a Japanese style private courtyard with water feature. An open and spacious design, large windows slide and doors pivot, to allow the outside to merge with the inside. As you enter the building you are drawn down a corridor that opens up different experiences, from the internal courtyard to the feature stair & skylight, arriving at the elevated kitchen and living spaces, orientated to capture the stunning views of Narrabeen beach.

Another Design Collaborative with Maurice & Nuno from AURORA Design.

The future is prefabricated

Prefabricated construction is in its infancy but with increasing demand on tradition construction and speed and the sustainability benefits of prefabrication, could this new manufacturing industry change the way Australia builds?

Source: The future is prefabricated

james bond house cebu

The Concept Design for the James Bond House was originally designed in Oct 2014. The brief was an architects dream come true. Unlimited budget, challenging sloping site in Cebu, young edgy and stylish clients with the desire to create a modern, minimalist box for their home. The resulting design is in stark contrast to the Spanish villa vernacular of the Cebu Hills area but sensitive to the topography of the land and the environment. From the projects onset, the clients were on-board with our vision, excited by the design and loved the architectural style that we were proposing. It made you feel pretty damn good about being an architect and thoroughly enjoying the collaborative Design Process. Typically, this kind of smooth design process, just doesn’t happen. But sometimes dreams don’t fully come true and need a little bit of Value Management. Not a bad thing in the scheme of things but essential to turning the vision into reality.

We were very happy to hear this week the project is forging ahead and following review of the local architects drawings pleased to see the Design Intent was respected in the modifications to the Schematic Design.

Looking forward to seeing this one progress.

L1 and L2 Family External render night

141211_p1 141211_p2

yeung sketches

what does a james bond house look like?

Modern, clean lines. Minimalist detailing with huge concrete cantilevers. A large entertainment deck, with a sleek wet edge pool for the parties. Glass and Steel. Walls that fold away, slide and pivot. Framed views and vistas. Exaggerated vertical spaces, fast cars and opulence.

This is a fun job!

yeung sketches

yeung

L1 and L2 Family External render night