Narrabeen Beach House Approved

Our Narrabeen Beach House was determined by the Northern Beaches Council last month. Very happy and relieved to finally receive Development Application Approval. A long process due to a Submission at the final hour of the Public Notification Period, from a resident living 2 blocks away from our site, regarding View Loss. Interesting, considering the adjacent neighbours supported our proposal and council’s feedback, following our Pre-Lodgement meeting was complimentary and supportive. You always get one! The process involved, community consultation, an independent planning assessment, erection of height poles, a View Loss Analysis submitted as part of the DA Documents, and presentation to an in-house Planning Panel at Northern Beaches Council.

Looking forward to seeing this one come out of the ground over the next 6-8 months, working with Maurice and Nuno from AURORA Design! Also a big thanks to Natalie Nolan from Nolan Planning Consultants who provided a fair and thorough independent assessment of the submission and to Northern Beaches Council for supporting our project.

A beach life

One of the last vacant beach lots in Ocean Street Narrabeen, our site is an architects dream. For starters, the site has direct frontage onto Narrabeen beach and we work with a wonderful, design savvy client, who wants a modern, minimalist home for her extended family to enjoy. Modern materials of precast concrete and timber, combined with large expanses of glass are used to create spacious interiors, flooded with natural light. The house takes full advantage of uninterrupted views of the ocean and sits comfortably in the northern beaches context and lifestyle – Healthy living, fresh air and the captivating roar of the ocean.

Our narrative is that of discovery. Our design consists of 2 offset rectangular boxes that respond to the context. At the junction of the 2 boxes are the circulation spaces, running along a lineal spine and framing a spectacular view of the ocean from the entry. Private spaces are located in the southern box and entertainment spaces in the northern box, including a Japanese style private courtyard with water feature. An open and spacious design, large windows slide and doors pivot, to allow the outside to merge with the inside. As you enter the building you are drawn down a corridor that opens up different experiences, from the internal courtyard to the feature stair & skylight, arriving at the elevated kitchen and living spaces, orientated to capture the stunning views of Narrabeen beach.

Another Design Collaborative with Maurice & Nuno from AURORA Design.

james bond house cebu

The Concept Design for the James Bond House was originally designed in Oct 2014. The brief was an architects dream come true. Unlimited budget, challenging sloping site in Cebu, young edgy and stylish clients with the desire to create a modern, minimalist box for their home. The resulting design is in stark contrast to the Spanish villa vernacular of the Cebu Hills area but sensitive to the topography of the land and the environment. From the projects onset, the clients were on-board with our vision, excited by the design and loved the architectural style that we were proposing. It made you feel pretty damn good about being an architect and thoroughly enjoying the collaborative Design Process. Typically, this kind of smooth design process, just doesn’t happen. But sometimes dreams don’t fully come true and need a little bit of Value Management. Not a bad thing in the scheme of things but essential to turning the vision into reality.

We were very happy to hear this week the project is forging ahead and following review of the local architects drawings pleased to see the Design Intent was respected in the modifications to the Schematic Design.

Looking forward to seeing this one progress.

L1 and L2 Family External render night

141211_p1 141211_p2

yeung sketches

what does a james bond house look like?

Modern, clean lines. Minimalist detailing with huge concrete cantilevers. A large entertainment deck, with a sleek wet edge pool for the parties. Glass and Steel. Walls that fold away, slide and pivot. Framed views and vistas. Exaggerated vertical spaces, fast cars and opulence.

This is a fun job!

yeung sketches

yeung

L1 and L2 Family External render night