buzzing greenwood plaza

Design work at Greenwood Plaza, was completed end of 2012 by Crone Partners Architects and Interiors. This involved a number of upgrades to the centre including; new respite seating, new ceiling treatments and new lighting designs. The new ceiling and lighting treatments cover 7 major zones in the centre, helping to rejuvenation the existing shopping Plaza, in need of modernisation.

Crone designed the ceilings to use environmentally friendly materials, such as, the plywood louvres that form a curving, directional spine at the centre. The ridge line of the vertical louvres is constantly changing, creating the idea of movement, ever prevalent in the daily movements of commuters from North Sydney Station through the concourse level.

The existing lights in the centre were replaced with highly energy efficient LED lights, providing improved LUX levels for shoppers and providing Energy Saving Certificates for the client. The futuristic lights are located at key entries to the mall and were developed to highlight the main entrancies to the concourse level. Construction of the ceilings was over a 3 month period.

The design of the upper level lighting, looked at creating an artificial atrium light, similar to the existing atriums at the centre. Through the existing atrium skylights you see the branches of large trees through the glass roof. The lighting is connected to a computer system allowing the light feature, termed the “birds nest” to change colour or work on a programmed loop of colours. The lighting system and design was developed through a collaborative design approach, with Crone Partners, Mirvac, Barrisol, Mainbrace and Philips Lighting.

IMG_0794 IMG_0999

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *